Egil Danielsen er død

Postet av nmfriidrett19 den 29. Jul 2019

I dag, en snau uke før Norgesmesterskapet 2019 åpnes i hans hjemby Hamar, mottok Norges Friidrettsforbund den triste beskjeden om at Egil Danielsen er gått bort 85 år gammel. Med det har Norsk Friidrett mistet en av sine aller største profiler, og våre tanker går i dag til den nærmeste familien.

Tekst: Norges friidrettsforbund

Foto: Egil M. Kristiansen

Egil Danielsen var født den 9. november 1933, og representerte Hamar IL. Tjuetre år senere tok han gull under sommer-OL i Melbourne med et av de mest ikoniske resultatene i norsk friidrett; 85.71. 
Dette var også ny verdensrekord. For denne prestasjonen ble han også tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett som årets idrettsnavn og Fearnleys olympiske ærespris.

To år senere, i 1958 fulgte han opp med sølvmedalje under Europamesterskapet i Stockholm.

Egil Danielsen deltok også under EM i 1954, der han ble nummer ti, og under OL i 1960 hvor han ikke kom til finalen.

I NM-sammenheng tok han fem strake gullmedaljer i årene 1953-57, i tillegg til to sølvmedaljer i 1952 og 1959 og en bronsemedalje i 1950 – før han fylte 17 år. I 1959 ble han også tildelt NFIF sin gullmedalje for aktiv idrett.

Egil Danielsen satte som aktiv dype spor, og han markerte starten på en æra for norsk spydkasting som umiddelbart ble fulgt opp av utøvere som Willy Rasmussen og Terje Pedersen og i senere år Trine Hattestad og Andreas Thorkildsen.

NM er denne uken tilbake på Hamar, men legenden har takket av. Norsk Friidrett lyser fred over Egil Danielsens minne. Han vil gå over i historien som en av de største. 
Og det blir ikke særlig vakrere enn at samlet Norsk Friidrett hedrer hans minne og tar et felles farvel med legenden i hans egen hjemby. Og på arenaen som nå prydes av statuen av OL-vinneren.

- Dette er en trist dag for Norsk Friidrett. Egil Danielsen var gjennom hele sitt liv en bauta i Norsk Friidrett. Helt frem til det siste bidro han med faglige råd, og han var en viktig støtte for både norske trenere og aktive i en mannsalder, sier friidrettspresident Ketil Tømmernes i en kommentar.

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.